Pravljenje dredova

Postoji puno načina na koji mogu da se naprave dredovi. Ne postoji dobar ili loš način dokle god je rezultat zadovoljavajući.

Pre svega potrebno je razdvojiti kosu na manje pramenove, imajući u vidu koju debljinu dredova želite. Razdvajanje kose je najbitniji deo pravljenja dredova. Mnogi ne shvataju važnost pravilnog razdvajanja kose te se iznanade kad im se krenu stvarati ogromni debeli dredovi iz nekoliko tanjih.

Nekoliko najčešćih šablona za razdvajanje kose su:

  • Oblik trougla - koji generalno daje bolju pokrivenost glave ali ne i prirodaniji izgled
  • Oblik mreže - je najtraženiji i najzastupljeniji, najjedostavniji za održavanje ali ne i naša preporuka - mogu se javiti velike "rupe" među dredovima
  • Oblik ciglanog zida - Brick Lay - iako podseća na oblik mreže dosta je bolji od njega, ne postoji mogućnost "rupa"
  • Grab'n'Go - najčešće se koristi kada želite da postignete izgled prirodnog dreda, ali nemate baš toliko strpljenja
  • Fan oblik - Fan pattern - daje najbolju prekrivenist glave i dosta prirodan izgled, ne postoji šansa "rupa" niti spajanja među dredovima, naša preporuka :)


Sad kada smo vas malo uputili u sam početak pravljenja dredova možemo da nastavimo dalje. Predstavljamo vam neke metode koje su se u našoj praksi pokazale kao najuspešnije.

Heklanje

Heklanje dredova se najčešće koristi u kombinaciji sa nekom drugom tehnikom. Opet nije retkost heklati dred od samog starta, pogotovo kod određenih tipova kose kao što je gusto ukovrdžana kosa.

Bez obzira koju metodu odabrali da kombinujete sa heklanjem, uheklavanje dreda je neophodno posebno kod tek napravljenog dreda. Heklanjem ćete uspeti da uvučete sve one ispale i "labave" dlačice i na taj način učvrstiti dred.

Napominjemo da je "čvrst" početak dreda uvek najbolji. Predpostavljamo da ste već čuli kako početak sa dredovima nije lak, i da uvek dolazi do "rasheklavanja" tj. labavljenja dreda. E pa, što ga bolje učvrstite odmah prvi put, on će se manje opustiti do sledećeg sređivanja i samim tim pre ćete doći do svog cilja :)

Još uvek je dosta dredheda protiv upotrebe heklice. Više o heklanju možete saznati u delu o održavanju dredova.

Twist & Rip

Ovom metodom imate najviše kontrole nad širinom i veličinom dredova. Prvo se naravno kosa razdeli na manje pramenove. Zatim se pramen uvrće na jednu stranu, svejedno na koju. Kosa se uvija dlanovima ili nekim peškirom kako bi postigli natapirani efekat. Možemo natapirati kosu i češljem ako je previše svilenkasta. "Uvojak" se razdvaja na dva dela koja se zatim povlače u suprotnim krajevima tako da se pravi kao mali čvor koji gura kosu ka korenu glave. Taj proces se ponavlja do kraja pramena. Kada smo završili sa ovim prelazimo ma uređivanje po želji. Da li ćemo ih dodatno učvrstiti ili ostaviti da izgledaju što prirodnije - izbor je na vama.

Predlažemo da pogledate ovih par tutorijala kako bi vam ova metoda bila jasnija:

Backcombing

Ovo je jedna od najpopularnijih metoda i često stvara zabludu da je i jedina metoda. Mi ne podržavamo ovu metodu jer smatramo da previše, a naravno bezpotrebno, oštećuje kosu. Tako da nećemo puno o njoj :) Ukratko - prvo dooobro natapirate pramen do korena glave i zatim heklicom vodite manje pramenove tog pramena oko središnjeg. Baš smo vas zbunili a? Pogledajte više o ovoj metodi na sajtovima DreadHeadHQ ili KnottyBoy.

Prirodni dredovi

Evo nešto što možda niste znali a što će verovatno usrećiti mnoge od vas: čista, suva kosa može da počne da se "ćeba" sama od sebe, tj. dredovi će početi sami da se prave!

Iako će se kosa sama ćebati, to možda neće ići onako brzo kako bi ste želeli. Neki kažu da je za prirodne dredove dovoljno par nedelja da bi se napravili. Mi ipak smatramo da treba malo duže vremena, čak do 2-3 godine.

Naravno, postoji nekoliko varijacija "prirodnih dredova". Neki ljudi rade upravo to što smo opisali: peru kosu. Drugi pomažu svojim dredovima tako što pomalo razdvajaju kosu, vrte je među dlanovima. Neki idu čak toliko da primenjuju blagu verziju Twist & Rip metode. Jer budimo iskreni, jedimo tako možete na neki način kontrolisati svoje dredove i njihovu veličini i širinu.