Održavanje dredova / Sređivanje dredova

Super stvar kod dredova je što možete i nemorate da ih sređujete. Kako god želite, na vama je potpuni izbor. Svako zna kako mu najbolje odgovara i kako mu se najviše sviđa. Zato nemojte da dozvolite da vas neko ubeđuje kako morate ili kako ni slučajno nesmete da sređujete dredove.

Ipak, postoje dve stvari koje stvaaaarno MORATE da radite!!!
PRVA STVAR koju MORATE da radite je da razdvajate dredove. Ili će vam se pojaviti jedan veliki dred jedno jutro i nećete znati šta vas je snašlo. Sem ako je to ono što želite. Onda, eto, lepo.. :)
DRUGA STVAR koju MORATE da radite je da PERETE KOSU !!! PERI KOSU OBAVEZNO !!! NEMA IZGOVORA !!! Više o pranju kose i preparatima za pranje pročitajte ovde.

Postoji nekoliko načina na koje možete srediti dredove. Ne odgovara svaki način svima. Neke metode su čak i opasne za dredove, tako da se što više informišite kako ne bi došlo do neželjenog efekta.
Mi vam predstavljamo neke metode sređivanja koje i sami koristimo a ostale navodimo na kraju strane.

Clock Wise rubbing

Prvo što želimo da napomenemo je kako ova metoda nije neophodna za sređivanje. Mnogi je ne preporučuju, ali mi nemamo ništa protiv ako je to ono što želite. Normalno je da imate 2-3cm izrasle kose. Na taj način dredovi stoje prirodnije, kosa štiti kožu glave i pranje i čišćenje korenja je lakše.

Dakle, da bi pravilno izveli ovu metodu, potrebno je da vam izrastak bude bar 1.5cm. Zatim se dred provuče sam kroz sebe da tako kažemo :) Vrh dreda provuče se kroz sredinu izraslog dela dreda. Zatim se taj deo pri korenu lagano vrti među prstima.
Naravno ovo nije kompletno sređivanje dreda, više kao neki temelj daljeg sređivanja heklicom ili Palm Roll metodom.

Razdvajanje dredova

Kao što smo već napomenuli, razdvajanje dredova je nešto što prosto mora da se radi. Nema tu puno filozofije - razdvajaj dredove da ne bi imao malo ptičije gnezdo na glavi i to je to!
Naša kosa konstantno raste. A ako imate dredove, onda se ona i ućebava u već napravljenje dredove. Tako se može desiti da par novih pramenova kose završi dred-dva dalje od onog u koji treba da ode zaprave. Ovde možete pogledati sjajan tutorijal od kraljice dredova u kojem je bolje pokazano kako razdvojiti dredove.

Sređivanje heklicom

Ovo je verovatno najpoznatiji i najpopularniji način sređivanja dredova. Heklanjem se dredovi najbolje zatežu i učvršćavaju. Najbitnije je da nepravite mnogo velike razdaljine izmedju mesta gde heklica uđe i mesta gde izađe i naravno da koristite što tanju heklicu - 1mm i manje.
Naravno, teže je sređivati tanjom heklicom ako ste pošetnik. Potrebna je vežba da bi se ova tehnika pravilno savladala. Ali nemojte da se okrećete debelim heklicama jer one prosto gadno rade svoj posao.

Jedna od mana heklanja je to što jednom kad počnete da heklate teško da možete da stanete. Heklica može da ošteti i ispuca kosu, te dlačice ispadaju iz dreda i on onda izgleda čupavo. Previše heklanja, pogotovo ako se radi nepravilno, može dovesti do rasheklavanja dreda i pucanja kose.

Mnogi dreadhedi ne vole heklicu, ali mi nemamo nista protiv nje. Šta više, smatramo je korisnom, ako se pravilno koristi naravno. Preporučujemo da heklate dredove jednom mesečno ali ne i češće. Poželjno je sređivati ih posle pranja, kad se dooooobro osuše kako bi se kosa lepše heklala.

Pošto nije baš jednostavno objasniti ovu metodu predlažemo vam da odgledate ovaj video kako bi vam bilo malo jasnije šta se tu dešava.

Palm Rolling

Ova metoda je za one koje žele lako i minimalno održavanje. Ali da bi imala efekta mora se raditi svakodnevno. Sa sajta DreadHeadHQ preporučuju da se ovo radi svakog dana, 30sekundi po dredu. Sve što treba da radite je da uhvatite dred među dlanove, tačnije među prste dok vam ruke stoje kao da se molite, i zatim uvijate dred među šakama od korana ka vrhovima.

Još jedba varijacija ove metode zove se Pinch Roliing. U principu radite isto, samo što dred ne uvijate dlanovima, nego sa tri prsta, palcem, srednjim prstom i kažiprstom. Opet morate znati kada se koristi Palm a kada Pinch Roll.
Palm Roll se koristi kod sveže uheklanih dredova kako bi ih održali lepim i čvrstim kakvim ih je heklica napravila.
Sa druge strane, Pinch Roll koristimo kod neheklanih dredova ili heklanih ali rasčupanih dredova, kako bi sitne dlačice ugurali unutra.

Ovu tehniku sređivanja preporučujemo svima. I u kombinaciji sa svim drugim metodama. Naša omiljena kombinacija je: malo uvrtanja u pravcu sata, zatim malo Pinch Rollinga oko korena, onda heklanje, da sve to fino učvrstimo i na kraju Palm Roll, da vas malo opustimo :) Ali psssst! To je tajna ;)

Pranje dredova

Ovo je definitivno najbitniji deo održavanja dredova, zato bismo voleli da mu posvetimo više pažnje. Savetujemo da posetite našui stranicu o pranju dredova.